Nutritional analysis of weight loss diets published in a women’s magazine
DOI:
https://doi.org/10.15448/1980-6108.2016.2.22663Keywords:
diet, weight loss, recommended dietary allowances.Abstract
Aims: To nutritionally analyze diets published in a women’s magazine and compare them with current dietary recommendations for macronutrient and micronutrient intake by adult women.
Methods: Twenty-four issues published in 2013 and 2014 by women’s magazine with the largest circulation in that period were selected, and the weight-loss diets therein were assessed. The nutritional composition was calculated by the Avanutri® software and compared with the current recommendations from the Institute of Medicine for macronutrients and micronutrients. The diets were divided into two groups: large caloric restriction (≤ 1,100 kcal) and slight caloric restriction (> 1,100 kcal).
Results: Twenty diets were analyzed, with an average caloric value of 1,227.83±261.54 kcal. All diets were deficient in vitamin D (mean of 2.09±1.16, folic acid (mean of 109.26±41.19), iron (mean of 11.35±3.06), calcium (mean of 532.23±133.56), and zinc (mean of 4.23±2.11). When both groups were compared, diets with large caloric restriction had lower concentrations of vitamin C (p=0.011), iron (p=0.051), calcium (p=0.022), and zinc (p=0.033). Most diets contained the recommended amount of macronutrients, but all of them were lacking in fibers. Most diets with inappropriate amounts of macronutrients and micronutrients were in the large caloric restriction group.
Conclusions: Most diets had a deficient supply of energy and nutrients, especially vitamins and minerals that are important for women of childbearing age. Diets with large caloric restriction often contained inappropriate nutritional values. This result reinforces the importance that diets be individualized and monitored by a qualified professional.
Downloads
References
Serra GMA, Santos EM. Saúde e mídia na construção da obesidade e do corpo perfeito. Ciênc Saúde Colet. 2003;8(3):691-701. http://dx.doi.org/10.1590/S1413-81232003000300004
Chaud DMA, Marchioni DML. Nutrição e mídia: uma combinação às vezes indigesta. Hig Alimentar. 2004;18(116-117):18-22.
Santana HMM, Mayer MDB, Camargo KG. Avaliação da adequação nutricional das dietas para emagrecimento veiculadas pela internet. ConScientia e Saúde. 2003;(2):99-104.
Lima KVG, Bion FM, Lima CR, Nascimento E, Albuquerque CG, Chagas MHC. Valor nutricional de dietas veiculadas em revistas não científicas. Rev Bras Promoç Saúde. 2010;23(4):349-57.
Saikali CJ, Soubhia CS, Scalfaro BM, Cordás TA. Imagem corporal nos transtornos alimentares. Rev Psiq Clin. 2004;31(4):164-6. http://dx.doi.org/10.1590/S0101-60832004000400006
Bosi MLM, Raggio LR, Morgado CMC, Costa MLSS, Carvalho RJ. Autopercepção da imagem corporal entre estudantes de nutrição: um estudo no município do Rio de Janeiro. J Bras Psiquiatr. 2006;55(2):108-13. http://dx.doi.org/10.1590/S0047-20852006000200003
Perinazzo C, Almeida JC. Composição nutricional de dietas para emagrecimento divulgadas em revistas não científicas. Rev HCPA. 2010;30(3):233-40.
Serra GMA. Saúde nutrição na adolescência: o discurso sobre dietas na revista Capricho [dissertação]. [Rio de Janeiro]: Escola Nacional de Saúde Pública da Fundação Oswaldo Cruz; 2001. 137 p.
Souto S, Ferro-Bucher, JSN. Práticas indiscriminadas de dietas de emagrecimento e o desenvolvimento de transtornos alimentares. Rev Nutr. 2006;19(6):693-704. http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732006000600006
Proença RPC. Alimentação e globalização: algumas reflexões. Ciênc Cult. 2010;62(4):43-7.
Malta DC, Morais Neto OL, Silva Junior JB. Apresentação do plano de ações estratégicas para o enfrentamento das doenças crônicas não transmissíveis no Brasil, 2011 a 2022. Epidemiol Serv Saúde. 2011;20(4):425-38. http://dx.doi.org/10.5123/S1679-49742011000400002
World Health Organization. Global status report on noncommunicable diseases 2014. Geneva: WHO; 2014.
Secretaria de Vigilância em Saúde, Ministério da Saúde. Vigitel Brasil 2014. Vigilância de fatores de risco e proteção para doenças crônicas por inquérito telefônico. Brasília: Ministério da Saúde; 2015.
Farias SJSS, Fortes RC, Fazzio DMG. Análise da composição nutricional de dietas da moda divulgadas por revistas não científicas. Nutrire Rev Soc Bras Aliment. 2014;39(2):196-202. http://dx.doi.org/10.4322/nutrire.2014.018
Willhelm FF, Oliveira RB, Coutinho VF. Composição nutricional de dietas para emagrecimento publicadas em revistas não científicas: comparação com as recomendações dietéticas atuais de macronutrientes. Nutrire Rev Soc Bras Aliment. 2014;39(2):179-86. http://dx.doi.org/10.4322/nutrire.2014.016
Pacheco CQ, Oliveira MAM, Stracieri APM. Análise nutricional de dietas publicadas em revistas não científicas destinadas ao público feminino. Rev Dig Nutr. 2009;3(4):e346-61.
Matias MO. Dietas da moda: os riscos nutricionais que podem comprometer a homeostase [Trabalho de conclusão de curso]. [Vitória]: Faculdade Católica Salesiana do Espírito Santo; 2014. 96 p.
Betoni F, Zanardo VPS, Ceni GC. Avaliação de utilização de dietas da moda por pacientes de um ambulatório de especialidades em nutrição e suas implicações no metabolismo. ConScientia e Saúde. 2010;9(3):430-40.
Layman DK, Evans E, Baum JI, Seyler J, Erickson DJ, Boileau RA. Dietary protein and exercise have additive effects on body composition during weight loss in adult women. J Nutr. 2005 Aug;135(8):1903-10.
Ramalho RA, Saunders C, Natalizi DA, Cardoso LO, Accioly E. Níveis séricos de retinol em escolares de 7 a 17 anos no município do Rio de Janeiro. Rev Nutr. 2004;17(4):461-8. http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732004000400006
Zimmermann MB. Interactions of vitamin A and iodine deficiencies: effects on the pituitary-thyroid axis. Int J Vitam Nutr Res. 2007 May;77(3):236-40. http://dx.doi.org/10.1024/0300-9831.77.3.236
Pereira ALF, Vidal TF, Constant PBL. Antioxidantes alimentares: importância química e biológica. Nutrire Rev Soc Bras Aliment Nutr. 2009;34(3):231-47.
Marques CDL, Dantas AT, Fragoso TS, Duarte ALBP. A importância dos níveis de vitamina D nas doenças autoimunes. Rev Bras Reumatol. 2010;50(1):67-80. http://dx.doi.org/10.1590/S0482-50042010000100007
Tamura T, Picciano MF. Folate and human reproduction. Am J Clin Nutr. 2006 May;83(5):993-1016.
Surén P, Roth C, Bresnahan M, Haugen M, Hornig M, Hirtz D, Lie KK, Lipkin WI, Magnus P, Reichborn-Kjennerud T, Schjølberg S, Davey Smith G, Øyen AS, Susser E, Stoltenberg C. Association between maternal use of folic acid supplements and risk of autism spectrum disorders in children. JAMA. 2013 Feb 13;309(6):570-7. http://dx.doi.org/10.1001/jama.2012.155925
Mafra D, Cozzolino S. Importância do zinco na nutrição humana. Rev Nutr. 2004;17(1):79-87. http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732004000100009
Instituto Verificador de Circulação - IVC. Relatórios de Auditoria (R. A.) [Internet]. [cited 2015 June 9]. Available from: http://ivcbrasil.org.br/online/SRelatoriosDeAuditoria.asp
Santana RI. Avanutri - Software de avaliação nutricional. Versão 4.0. Rio de Janeiro; 2009.
Institute of Medicine. Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fibre, fat, fatty acids, cholesterol, and protein and amino acids. Food and nutrition board. Washington DC: National Academy Press; 2005.
Institute of Medicine. Dietary reference intakes for calcium, phosphorus, magnesium, vitamin D and fluoride. Food and nutrition board. Washington DC: National Academy Press; 1997.
Institute of Medicine. Dietary reference intakes for thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, folate, vitamin B12, pantothenic acid, biotin and choline. Food and nutrition board. Washington DC: National Academy Press; 1998.
Institute of Medicine. Dietary reference intakes for vitamin A, vitamin K, arsenic, boron, chromium, copper, iodine, iron, manganese, molybdenum, nickel, silicon, vanadium and zinc. Food and nutrition board. Washington DC: National Academy Press; 2001.
Institute of Medicine. Dietary reference intakes for vitamin C, vitamin E, selenium and carotenoids. Food and nutrition board. Washington DC: National Academy Press; 2000.
Santos RD, Gagliardi ACM, Xavier HT, Magnoni CD, Cassani R, Lottenberg AMP, Casella Filho A, Araújo DB, Cesena FY, Alves RJ, Fenelon G, Nishioka SAD, Faludi AA, Geloneze B, Scherr C, Kovacs C, Tomazzela C, Carla C, Barrera-Arellano D, Cintra D, Quintão E, Nakandakare ER, Fonseca FAH, Pimentel I, Santos JE, Bertolami MC, Rogero M, Izar MCO, Nakasato M, Damasceno NRT, Maranhão R, Cassani RSL, Perim R, Ramos S. I Diretriz sobre o consumo de gorduras e saúde cardiovascular. Arq Bras Cardiol. 2013;100(1 Supl 3):1-40. http://dx.doi.org/10.5935/abc.2013S003
IBM Corp. Released 2013. IBM SPSS Statistics for Windows, Version 22.0. Armonk, NY: IBM Corp.; 2013.
Di Vetta V, Clarisse M, Giusti V. Hypocaloric diets: which ones to advise/avoid? Rev Med Suisse. 2005 Mar 23;1(12):818-22.
Contão BRC, Quintão LV, Silva SO. Avaliação das dietas para emagrecimento veiculadas por revistas femininas de baixo custo [Trabalho de conclusão de curso]. [Governador Valadares]: Faculdade de Ciências da Saúde da Universidade Vale do Rio Doce; 2009. 85 p.
Silva CSM, Kirsten VR. Avaliação da adequação de dietas publicadas por revistas não científicas. Discip Sci. 2014;15(1):101-12.
Carvalho TBP, Faicari LM. Análise nutricional das dietas de emagrecimento veiculadas por revistas de circulação nacional. RBONE. 2014;8(43):4-15.
Paiva AC, Alfenas RCG, Bressan J. Efeitos da alta ingestão diária de proteínas no metabolismo. Rev Bras Nutr Clin. 2007;22(1):83-8.
Pedrosa RG, Junior JD, Tirapegui J. Dieta rica em proteína na redução do peso corporal. Rev Nutr. 2009;22(1):105-11. http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732009000100010
Hession M, Rolland C, Kulkarni U, Wise A, Broom J. Systematic review of randomized controlled trials of low-carbohydrate vs. low-fat/low-calorie diets in the management of obesity and its comorbidities. Obes Rev. 2009 Jan;10(1):36-50. http://dx.doi.org/10.1111/j.1467-789X.2008.00518.x
Stringhini MLF, Silva JMC, Oliveira FG. Vantagens e desvantagens da dieta Atkins no tratamento da obesidade. Salusvita. 2007;26(2):257-68.
Polacow VO, Lancha Junior AH. Dietas hiperglicídicas: efeitos da substituição isoenergética de gordura por carboidratos sobre o metabolismo de lipídios, adiposidade corporal e sua associação com atividade física e com o risco de doença cardiovascular. Arq Bras Endocrinol Metab. 2007;51(3):389-400. http://dx.doi.org/10.1590/S0004-27302007000300006
Freedman MR, King J, Kennedy E. Popular diets: A scientific review. Obes Res. 2001 Mar;9 Suppl 1:1S-40S. http://dx.doi.org/10.1038/oby.2001.113
Ministério da Saúde (BR). Guia alimentar para a população brasileira. 2ª ed. Brasília (DF): Ministério da Saúde; 2014.
Steemburgo T, Dall'Alba V, Almeida JC, Zelmanovitz T, Gross JL, Azevedo MJ. Intake of soluble fibers has a protective role for the presence of metabolic syndrome in patients with type 2 diabetes. Eur J Clin Nutr. 2009 Jan;63(1):127-33. http://dx.doi.org/10.1038/sj.ejcn.1602902
Carvalho FS, Netto AP, Zach P, Sachs A, Zanella MT. Importância da orientação nutricional e do teor de fibras da dieta no controle glicêmico de pacientes diabéticos tipo 2 sob intervenção educacional intensiva. Arq Bras Endocrinol Metab. 2012;56(2):110-9.
Abreu ES, Paternez ACA, Chaud DMA, Valverde F, Gaze JS. Parâmetros nutricionais de dietas anunciadas na imprensa leiga destinada ao público masculino e feminino. Ciênc Saúde. 2013;6(3):206-13.
Matias D, Dias I. Popular diets: caracterização nutricional. Rev SPCNA. 2006;12(2):58-68.
Lopes SM, Freitas IR, Maciel MCC. Anemia ferropriva / ferropênica em gestantes: uma revisão integrativa de literatura. Rev Univ Vale Rio Verde. 2015;13(1):442-51. http://dx.doi.org/10.5892/ruvrd.v13i1.1989
Leão ALM, Santos LC. Consumo de micronutrientes e excesso de peso: existe relação? Rev Bras Epidemiol. 2012;15(1):85-95. http://dx.doi.org/10.1590/S1415-790X2012000100008