Use of medicines and their potential interactions with foods in institutionalized elderly individuals

Authors

  • Michele Sandri Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul - Unijuí
  • Daiana Meggiolaro Gewehr Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul - Unijuí
  • Adriane Huth Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul - Unijuí
  • Angélica Cristiane Moreira Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul - Unijuí

DOI:

https://doi.org/10.15448/1980-6108.2016.4.23780

Keywords:

homes for aged, geriatric long-term care facilities, drug utilization, food-drug interactions, elderly health.

Abstract

Aims: To verify the use of medicines identifying their potential interactions with food/nutrients in institutionalized elderly individuals.

Methods: A qualitative and quantitative cross-sectional study was conducted. The data were collected through the analysis of medical charts and prescriptions of elderly individuals from a long-stay institution in Ijuí, Rio Grande do Sul State, Brazil. The convenience sample included all the elderly individuals institutionalized during the data collection period (September 2015).

Results: Of the 30 institutionalized elderly individuals, 29 were using continuous medication with a mean of 8.72±2.56 medicines per individual, totaling 91 different drugs. Twenty-eight (93.3%) individuals used five or more medicines, which indicates polypharmacy among most of the elderly residents. The most commonly used medicines were for the nervous system (35.07%), digestive system and metabolism (31.52%), and cardiovascular system (20.1%). Forty-one (45.05%) drugs could potentially interact with foods, totaling 142 interactions. Potential interactions were verified in all elderly individuals, ranging from two to eight, averaging 4.89±2.00 interactions per elderly. Caffeine was involved in most interactions, potentially interacting with nine (21.95%) different medications, five (12.19%) of which acted on the nervous system.

Conclusions: There was a high frequency of polypharmacy among the institutionalized elderly and medicines to treat nervous system conditions were the most common ones. Several potential interactions between drugs and some types of foods/nutrients were verified.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Michele Sandri, Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul - Unijuí

Nutricionista, graduada pela Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul (UNIJUÍ), Departamento de Ciências da Vida – DCVida.

Daiana Meggiolaro Gewehr, Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul - Unijuí

Acadêmica do Curso de Graduação em Farmácia do DCVida da UNIJUÍ, Ijuí, RS.

Adriane Huth, Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul - Unijuí

Nutricionista. Mestre em Ciências Biológicas/Bioquímicas; Docente do Departamento Ciências da Saúde da UNIJUÍ Ijuí, RS.

Angélica Cristiane Moreira, Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul - Unijuí

Farmacêutica. Mestre em Controle de Qualidade; Docente do curso de Farmácia do DCVida da UNIJUÍ, Ijuí, RS.

References

Ministério da Saúde (BR). Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Envelhecimento e saúde da pessoa idosa. Brasília-DF: Ministério da saúde; 2007. 192 p.

Moraes EN. Atenção à saúde do idoso: aspectos conceituais. Brasília-DF: OPAS; 2012. 98 p.

Leite LEDA, Resende TDL, Nogueira GM, Cruz IBM Da, Schneider RH, Gottlieb MGV. Envelhecimento, estresse oxidativo e sarcopenia: uma abordagem sistêmica. Rev Bras Geriatr Gerontol. 2012;15(2):365–80. http://dx.doi.org/10.1590/S1809-98232012000200018

Terassi M, Rissardo LK, Peixoto JS, Salci MA, Carreira L. Prevalência do uso de medicamentos em idosos institucionalizados: um estudo descritivo. Online Braz J Nurs. 2012;11(1):26–39. http://dx.doi.org/10.5935/1676-4285.20120004

Carvalho MFC, Romano-Lieber NS, Bergsten-Mendes G, Ribeiro SRSE, Lebrão ML, Duarte YA de O. Polifarmácia entre idosos do Município de São Paulo - Estudo SABE. Rev Bras Epidemiol. 2012;15(4):817–27. http://dx.doi.org/10.1590/S1415-790X2012000400013

Secoli SR. Polifarmácia: interações e reações adversas no uso de medicamentos por idosos. Rev Bras Enferm. 2010;63(1):136–40. http://dx.doi.org/10.1590/S0034-71672010000100023

Moura MRL, Reyes FGR. Interação fármaco-nutriente: uma revisão. Rev Nutr. 2002;15(2):223–38. http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732002000200011

Reis NT. Nutrição Clínica: Interações. Rio de Janeiro: Editora Rubio; 2004. 604 p.

Carvalho AMR, Oliveira DC, Neto JEDH, Martins BCC, Vieira VMDSF, Silva LIMM da, et al. Análise da prescrição de pacientes utilizando sonda enteral em um Hospital Universitário do Ceará. R Bras Farm Hosp Serv Saúde. 2010;1(1):17–21.

Heldt T, Loss SH. Interação fármaco-nutriente em unidade de terapia intensiva: revisão da literatura e recomendações atuais. Rev Bras Ter Intensiva. 2013;25(2):162–7. http://dx.doi.org/10.5935/0103-507X.20130028

Ministério da Saúde (BR); Conselho Nacional de Saúde. Resolução nº 466, de 12 de dezembro de 2012. Brasília; 2012.

WHO Collaborating Centre for Drug Statistics Methodology. Guidelines for ATC classification and DDD assignment 2014. Oslo: Norwegian Institute of Public Health; 2015.

Micromedex® Healthcare Series [Internet database]. Greenwood Village, CO: Thomson Micromedex; 2015 [updated periodically; cited 2015 Out 15]. Available from http://www.thomsonhc.com/

Martins C, Saeki SL. Interações Fármaco X nutriente. 3º ed. Curitiba: Instituto Cristina Martins; 2013. 238 p.

Gonçalves LH, Silva AH, Mazo GZ, Benedetti TR, dos Santos SM, Marques S, Rodrigues RA, Portella MR, Scortegagna HM, Santos SS, Pelzer MT, Souza Ados S, Meira EC, Sena EL, Creutzberg M, Resende TL. O idoso institucionalizado: avaliação da capacidade funcional e aptidão física. Cad Saude Publica. 2010 Sep;26(9):1738-46. http://dx.doi.org/10.1590/S0102-311X2010000900007

Fochat RC, Oliveira Horsth RB de, Sette MS, Barbosa Raposo NR, Chicourel EL. Perfil de utilização de medicamentos por idosos frágeis institucionalizados na Zona da Mata Mineira, Brasil. Rev Cienc Farm Básica Apl. 2012;33(3):447–54.

Cruz HL, Cruz MFK, Andrade RA, Bodevan EC, Araújo LU, Santos DF. Caracterização do uso de medicamentos entre idosos de uma unidade do Programa Saúde da Família. Cad Saúde Pública. 2014;24(7):1545-55. http://dx.doi.org/10.1590/S0102-311X2008000700009

Ribeiro NP, Mascarenhas R, Mascarenhas MA, Gutierrez LLP. Polifarmácia utilizada por idosos residentes em instituições de longa permanência do município de Viamão / RS. Ciênc Mov. 2013;65-74.

Peixoto JS, Salci MA, Radovanovic CAT, Salci TP, Torres MM, Carreira L. Riscos da interação droga-nutriente em idosos de instituição de longa permanência. Rev Gaúcha Enferm. 2012;33(3):156-64. http://dx.doi.org/10.1590/S1983-14472012000300021

Silva R, Schmidt O, Silva S. Polifarmácia em geriatria. Rev AMRIGS. 2012;56(2):164-74.

Lopes EM, Carvalho RBN, Freitas RM. Análise das possíveis interações entre medicamentos e alimento/nutrientes em pacientes hospitalizados. Einstein. 2010; 8(3 Pt 1):298-302. http://dx.doi.org/10.1590/S1679-45082010AO1672

Leibovitch ER, Deamer RL, Sanderson LA. Food-drug interactions: Careful drug selection and patient counseling can reduce the risk in older patients. Geriatrics. 2004 Mar;59(3):19-22, 32-3.

Maria CAB, Moreira RFA. Cafeína: revisão sobre métodos de análise. Quim Nova. 2007;30(1):99–105. http://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422007000100021

Brenelli E, Cristina S. A extração de cafeína em bebidas estimulantes – uma nova abordagem para um experimento clássico em química orgânica. Quim Nova. 2003;26(1):136–8. http://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422003000100023

Bueno CS, Oliveira KR, Berlezi EM, Eickhoff HM, Dallepiane LB, Mafalda A. Uso de fármacos e risco de interações medicamentosas em idosas acompanhadas pelo Programa de Atenção ao Idoso na área urbana de um município do Rio Grande do Sul. RBCEH. 2012;9(1):119–28.

Faria MQ, Franceschini SCC, Ribeiro AQ. Estado nutricional e uso de medicamentos por idosos. Lat Am J Pharm. 2010;29(1):127-31.

Published

2016-11-24

How to Cite

Sandri, M., Gewehr, D. M., Huth, A., & Moreira, A. C. (2016). Use of medicines and their potential interactions with foods in institutionalized elderly individuals. Scientia Medica, 26(4), ID23780. https://doi.org/10.15448/1980-6108.2016.4.23780

Issue

Section

Original Articles