Assessment of nutritional status in oncological elderly patients admitted to a high complexity hospital of the North of Rio Grande do Sul

Authors

  • Elisa Pelissaro
  • Cássia Cassol Damo
  • Ana Luisa Sant’Anna Alves
  • Aline Calcing
  • Daiana Argenta Kümpel

DOI:

https://doi.org/10.15448/1980-6108.2016.2.22972

Keywords:

elderly, neoplasia, nutritional status.

Abstract

Aims: To assess the nutritional risk in hospitalized oncological elderly patients.

Methods: Retrospective study conducted with oncological elderly patients hospitalized at the São Vicente de Paulo Hospital, in Passo Fundo, Rio Grande do Sul, Brazil. Patients with cancer who underwent anthropometric and subjective evaluation by the Mini Nutritional Assessment Reduced Forms were selected. Data were collected from the research form used by the National Cancer Institute, including clinical evaluation, type of cancer, reason for hospital admission and length of stay.

Results: A total of 70 elderly patients with cancer, of both genders, with a mean age of 72.94±6.93 years, were evaluated. All patients with pancreatic cancer had weight loss. Patients with lung cancer and pancreatic cancer had the highest percentage of severe weight loss (greater than 10% of usual weight in the last six months), 57.1% and 40% respectively, while the majority of breast cancer cases had no weight loss. Body mass index and calf circumference diagnosed greater proportion of normal weight (55.7% and 65.7%, respectively), unlike the Mini Nutritional Assessment Reduced Forms, that identified higher rates of malnutrition or nutritional risk (84.4%).

Conclusions: Most hospitalized oncological elderly were found to be eutrophic by the anthropometric indicators body mass index and calf circumference, while a higher proportion of these patients were classified as malnourished or at nutritional risk by the Mini Nutritional Assessment Reduced Forms, as well as by the percentage of weight loss. Patients with lung and pancreas cancer had the most severe weight loss. These results confirm the importance of using different parameters to assess the nutritional status of elderly with cancer.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Elisa Pelissaro

Nutricionista Residente em Atenção ao Câncer pelo Hospital São Vicente de Paulo e Universidade de Passo Fundo. Pós-graduada em Nutrição Oncológica pelo Instituto de Educação e Pesquisa Hospital Moinhos de Vento.

Cássia Cassol Damo

Nutricionista Residente em Atenção ao Câncer pelo Hospital São Vicente de Paulo e Universidade de Passo Fundo

Ana Luisa Sant’Anna Alves

Nutricionista Docente do curso de Nutrição da Universidade de Passo Fundo. Doutora em Epidemiologia pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Mestra em Ciências da Saúde - Área de Saúde Coletiva pela Universidade do Vale do Rio dos Sinos.

Aline Calcing

Nutricionista clínica do Hospital São Vicente de Paulo. Pós Graduada em Nutrição Clínica e Estética pelo Instituto de Pesquisas Ensino e Gestão em Saúde.

Daiana Argenta Kümpel

Nutricionista Docente do curso de Nutrição da Universidade de Passo Fundo. Mestra em Envelhecimento Humano e  Pós-graduada em Tecnologia e Controle de Qualidade em Alimentos pela Universidade de Passo Fundo

References

Guedes ACB, Gama CR, Tiussi ACR. Avaliação nutricio¬nal subjetiva do idoso: Avaliação Subjetiva Global (ASG) versus Mini Avaliação Nutricional (MAN). Comun Ciênc Saúde. 2008;19(4):377-84.

Thun MJ, Delancey JO, Center MM, Jemal A, Ward EM. The global burden of cancer: priorities for prevention. Carcinogenesis. 2010 Jan;31(1):100-10. http://dx.doi.org/10.1093/carcin/bgp263

Paltasingh T, Tyagi R. Demographic transition and population ageing: building an inclusive culture. Soc Change. 2012; 42(3):391-409. http://dx.doi.org/10.1177/0049085712454053

Molina-Garrido MJ, Guillén-Ponce C. Development of a cancer-specific Comprehensive Geriatric Assessment in a University Hospital in Spain. Crit Rev Oncol Hematol. 2011 Feb;77(2):148-61. http://dx.doi.org/10.1016/j.critrevonc.2010.02.006

Ministério da Saúde (BR). DATASUS [Internet]. Informações de Saúde. [citado 2015 Ago 1]. Disponível em: http://www2.datasus.gov.br/DATASUS/index.php

Garófolo A. Nutrição Clínica, Funcional e Preventiva Aplicada à Oncologia: Teoria e Prática Profissional. Rio de Janeiro: Rubio; 2012.

Lopes LF, Rossi BM, Nakagawa WT. Oncologia cirurgica. In: Kowalslki LP, Anelli LF, Salvajoli JV, Lopes LF. Manual de condutas diagnósticas e terapeuticas em oncologia. 2ª ed. São Paulo: Ambito; 2002. p. 81-91.

Shils ME, Shike M. Suporte nutricional do paciente com câncer. In: Shils ME, Olson JÁ, Shike M, Ross AC. Tratado de nutrição moderna na saúde e na doença. 9ª ed. São Paulo: Manole; 2003. p. 1385-416.

Ministério da Saúde (BR). Consenso Nacional de Nutrição Oncológica. Instituto Nacional de Câncer José Alencar Gomes da Silva. Rio de Janeiro: INCA; 2011.

Duval PA, Vargas BL, Fripp JC, Arrieira ICO, Lazzeri B, Destri K. Caquexia em pacientes oncológicos internados em um programa de internação domiciliar interdisciplinar. Rev Bras Cancerol. 2010;56(2):207-12.

Paillaud E, Liuu E, Laurent M, Le Thuaut A, Vincent H, Raynaud-Simon A, Bastuji-Garin S, Tournigand C, Caillet P, Canoui-Poitrine F, on behalf of the ELCAPA Study Groupi. Geriatric syndromes increased the nutritional risk in elderly cancer patients independently from tumoursite and metastatic status. The ELCAPA-05 cohort study. Clin Nutr. 2014 Apr;33(2):330-5. http://dx.doi.org/10.1016/j.clnu.2013.05.014

Guigoz Y. The mini nutritional assessment (MNA®) Review of the literature – what does it tell us? J Nutr Health Aging. 2006 Nov-Dec;10(6):466-85; discussion 485-7.

Bon AMX, Leung MCA, Galisa MS, Mesquita DM. Atendimento nutricional: uma visão prática. Adultos e idosos. São Paulo: M. Books do Brasil; 2013.

Santos ACO, Machado MMO, Leite EM. Envelhecimento e alterações do estado nutricional. Geriatr Gerontol. 2010; 4(3):168-75.

Ministério da Saúde (BR). Inquérito luso-brasileiro de nutrição oncológica do idoso: um estudo multicêntrico. Instituto Nacional de Câncer José de Alencar Gomes da Silva. Rio de Janeiro: INCA; 2015.

Lipschitz, DA. Screening for nutritional status in the elderly. Prim Care. 1994 Mar;21(1):55-67.

Blackburn GL, Bistrian BR, Maini BS, Schlamm HT, Smith MF. Nutritional and metabolic assessment of the hospitalized patient. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 1977;1(1):11-22. http://dx.doi.org/10.1177/014860717700100111

Chumlea WC, Guo SS, Vellas B, Guigoz Y. Techniques of assessing muscle mass and function (sarcopenia) for epidemiological studies of the elderly. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 1995 Nov;50 Spec No:45-51.

Kaiser MJ, Bauer JM, Ramsch C, Uter W, Guigoz Y, Cederholm T, Thomas DR, Anthony P, Charlton KE, Maggio M, Tsai AC, Grathwohl D, Vellas B, Sieber CC; MNA-International Group. Validation of the mini nutritional assessment short-form (mna®-sf): a practical tool for identification of nutritional status. J Nutr Health Aging. 2009 Nov;13(9):782-8. http://dx.doi.org/10.1007/s12603-009-0214-7

Costa JC, Lima RAG. Crianças/adolescentes em quimioterapia ambulatorial: implicações para a enfermagem. Rev Latino-am Enfermagem. 2002;10(3):321-33. http://dx.doi.org/10.1590/S0104-11692002000300007

Tartari RF, Busnello FM, Nunes CHA. Perfil Nutricional de Pacientes em Tratamento Quimioterápico em um Ambulatório Especializado em Quimioterapia. Rev Bras Cancerol. 2010;56(1):43-50.

Candela CG, Pena GM, De Cos Blanco AI, Rosado CI, Rabaneda RC. Evaluacion del estado nutricional en el paciente oncologico. SEOM. 2004;4(1):43-56.

Martin FG, Nebuloni CC, Najas MS. Correlação entre estado nutricional e força de preensão palmar em idosos. Rev Bras Geriat Gerontol. 2012;15(3):493-504. http://dx.doi.org/10.1590/S1809-98232012000300010

Wong PW, Eneiquez A, Barrera R. Nutritional support in critically ill patients with cancer. Crit Care Clin. 2001 Jul;17(3):743-67. http://dx.doi.org/10.1016/S0749-0704(05)70206-2

Dufau L. Prevalencia de desnutrción en pacientes oncológicos. Diaeta. 2010;28(130):37-44.

Freitas BJSA, Mesquita LC, Teive NJV, Souza SR. Antropometria Clássica e Músculo Adutor do Polegar na Determinação do Prognóstico Nutricional em Pacientes Oncológicos. Rev Bras Canc. 2010;56(4):415-22.

Dewys WG, Begg C, Lavin PT y cols. Prognostic effect of weight loss prior to chemotherapy in cancer patients. Eastern Cooperative Oncology Group. Am J Med. 1980 Oct;69(4):491-7. http://dx.doi.org/10.1016/S0149-2918(05)80001-3

Sociedade Brasileira de Nutrição Parenteral e Enteral. Associação Brasileira de Nutrologia. Terapia nutricional na oncologia. Projeto Diretrizes; 2011.

Silva BC, Fernandes RC, Martins KA, Machado MG. Influência da quimioterapia no peso corporal de mulheres com câncer de mama. Comun Ciênc Saúde. 2010;21(3):245-52.

Pereira RS. Risco de desnutrição em idosos institucionalizados do município do Rio de Janeiro: um estudo com a mini avaliação nutricional (MAN) [dissertação]. [Rio de Janeiro]: Universidade do Estado do Rio de Janeiro; 2004.

Emed TCX, Kronbauer A, Magnoli D. Mini-avaliação Nutricional como indicador de diagnóstico em idosos de asilos. Rev Bras Nutr Clin. 2006;2(3):219-23.

Bauer JM, Vogl T, Wicklein S, Trogner J, Muhlberg W, Sieber CC. Comparison of the Mini Nutritional Assessment, Subjective Global Assessment, and Nutritional Risk Screening (NRS 2002) for nutritional screening and assessment in geriatric hospital patients. Z Gerontol Geriatr. 2005 Oct;38(5):322-7. http://dx.doi.org/10.1007/s00391-005-0331-9

Ranhoff A, Gjoen AU. Screening for malnutritionin elderly acute medical patients: The usefulness of MNA-SF. J Nutr Health Aging. 2005 Jul-Aug;9(4):221-5.

Published

2016-07-26

How to Cite

Pelissaro, E., Cassol Damo, C., Sant’Anna Alves, A. L., Calcing, A., & Argenta Kümpel, D. (2016). Assessment of nutritional status in oncological elderly patients admitted to a high complexity hospital of the North of Rio Grande do Sul. Scientia Medica, 26(2), ID22972. https://doi.org/10.15448/1980-6108.2016.2.22972

Issue

Section

Original Articles