Dietary and physical activity habits associated with risk for the development of cancer: prevalence in adolescents

Authors

  • Wendel Mombaque dos Santos Universidade Federal de Santa Maria
  • Renato Xavier Coutinho Instituto Federal Farroupilha

DOI:

https://doi.org/10.15448/1980-6108.2014.3.17255

Keywords:

CANCER, ADOLESCENTS, NUTRITION, FOOD HABITS, RISK FACTORS.

Abstract

AIMS: To evaluate the prevalence of dietary habits and of physical exercise with the potential risk for the development of cancer, in a sample of adolescents. METHODS: Cross-sectional study that recruited schoolers aged 12-15 years during the academic year 2011-2012 in the city of Uruguaiana (Brazil). Data collection was performed with a questionnaire containing 11 inquiries with demographic and behavioral variables. RESULTS: The sample included 956 adolescents, of whom 498 (52.1%) were boys. Among the 956 participants, 215 (22.7%) performed less than 30 minutes a day of physical activity; 781 (81.7%) consumed sugary drinks; 119 (12.4%) had at least two alcoholic drinks per day; 807 (84.4%) ate red meat; 342 (35.7%) ate high-sodium snacks; and 726 (75.9%) consumed fast-food. Girls practiced less physical activity, consumed less red meat and more fast-food than boys. Age was inversely associated to physical exercise and positively associated to consuming sugary drinks and alcohol. CONCLUSIONS: The young population we studied presented high-risk behaviors such as low level of physical activity, and consumption of salty foods, red meat, fast food, sugary drinks and alcohol, which are associated with the increase of prevalence of several types of cancer.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Wendel Mombaque dos Santos, Universidade Federal de Santa Maria

Possui graduação em Enfermagem pela Universidade Federal do Pampa (2011). Especialização em Enfermagem do Trabalho pela Universidade Católica Dom Bosco (2012), especialização em Ciências da Saúde pela Universidade Federal do Pampa (2013) e mestrando em Enfermagem da Universidade Federal de Santa Maria.

Renato Xavier Coutinho, Instituto Federal Farroupilha

Possui graduação em Educação Física pela Universidade Federal de Santa Maria (2005), mestrado em Educação em Ciências: Química da Vida e Saúde pela Universidade Federal de Santa Maria (2010) e doutorado em Educação em Ciências: Química da Vida e Saúde pela Universidade Federal de Santa Maria (2013). Atualmente é professor do Instituto Federal Farroupilha. Tem experiência na área de Educação Física, atuando principalmente nos seguintes temas: educação, ensino dos esportes, temas transversais, interdisciplinaridade e produção científica.

References

Tonani M, Carvalho EC. Cancer risk and preventive behavior: persuasion as an intervention strategy. Rev Lat Am Enfermagem. 2008;16:864-70.

Scarborough P, Morgan RD, Webster P, Rayner M. Differences in coronary heart disease, stroke and cancer mortality rates between England, Wales, Scotland and Northern Ireland: the role of diet and nutrition. BMJ Open. 2011;1:1-7

Rombaldi AJ, Borges TT, Canabarro LK, Corrêa LQ, Neutzling MB. Conhecimento de professores de educação física sobre fatores de risco para doenças crônicas de uma cidade do sul do Brasil. Rev bras cineantropom desempenho hum. 2012;14:61-72.

Farias Júnior JCd, Nahas MV, Barros MVG, Loch MR, Oliveira ESAd, De Bem MFL, et al. Comportamentos de risco à saúde em adolescentes no Sul do Brasil: prevalência e fatores associados. Rev panam salud pública. 2009;25:344-52.

Presti PF, Macedo CRD, Caran EM, Rodrigues AHD, Petrilli AS. Estudo epidemiológico de câncer na adolescência em centro de referência. Rev Paul Pediatr. 2012;30:210-6.

Brasil. Alimentos, nutrição, atividade física e prevenção de câncer: uma perspectiva global. INCA. 2007.

Figueiredo MFS, Rodrigues-Neto JF, Leite MTS. Modelos aplicados às atividades de educação em saúde. Rev bras enferm. 2010;63:117-21.

Wünsch V. The epidemiology of laryngeal cancer in Brazil. São Paulo med j. 2004;122:188-94.

Sartor SG, Eluf-Neto J, Travier N, Wünsch Filho V, Arcuri ASA, Kowalski LP, et al. Riscos ocupacionais para o câncer de laringe: um estudo caso-controle. Cad saúde pública. 2007;23:1473-81.

Scheidt JHG, Yurgel LS, Cherubini K, Figueiredo MAZd, Salum FG. Characteristics of oral squamous cell carcinoma in users or non users of tobacco and alcohol. Rev odonto ciênc. 2012;27:69-73.

Zandonai AP, Sonobe HM, Sawada NO. Os fatores de riscos alimentares para câncer colorretal relacionado ao consumo de carnes. Rev Esc Enferm USP. 2012;46:234-9.

Guimarães RM, Rocha PGM, Muzi CD, Ramos RDS. Increase income and mortality of colorrectal cancer in brazil, 2001-2009. Arq Gastroenterol. 2013;50:64-9.

Zhu Y, Wu H, Wang PP, Savas S, Woodrow J, Wish T, et al. Dietary patterns and colorectal cancer recurrence and survival: a cohort study. BMJ Open. 2013;3(2):1-8.

Norat T, Chan D, Lau R. The Associations Between Food, Nutrition and Physical Activity and the Risk of Colorectal Cancer: WCRF/AICR Systematic Literature Review Continuous Update Project Report. Imperial College London: WCRF/AICR. 2010.

Aston LM, Smith JN, Powles JW. Impact of a reduced red and processed meat dietary pattern on disease risks and greenhouse gas emissions in the UK: a modelling study. BMJ Open. 2012;2(5):1-6.

Ronco AL, Barrios E, Fierro L, Balbi J, Larrinaga MT, De Stéfani E. Risk factors for esophageal cancer in non-smokers and non-drinkers: a case-control study in Uruguay. Rev Bras Epidemiol. 2004;7:383-91.

Dietz J, Pardo SH, Furtado CD, Harzheim E, Furtado AD. Fatores de risco relacionados ao câncer de esôfago no Rio Grande do Sul. Rev Assoc Méd Bras. 1998;44:269-72.

Magalhães LP, Oshima CTF, Souza LG, Lima JMd, Carvalho Ld, Forones NM. Variação de peso, grau de escolaridade, saneamento básico, etilismo, tabagismo e hábito alimentar pregresso em pacientes com cancêr de estômago. Arq Gastroenterol. 2008;45:111-6.

Gómez Zuleta M, Otero Regino W, Ruiz Lobo X. Factores de riesgo para cáncer gástrico en pacientes colombianos. Rev Colomb de Gastroenterol. 2009;24:134-43.

Wünsch Filho V, Antunes JLF, Boing AF, Lorenzi RL. Perspectivas da investigação sobre determinantes sociais em câncer. Physis (Rio J). 2008;18:427-50.

Figueiredo TAMd, Machado VLT, Abreu MMSd. A saúde na escola: um breve resgate histórico. Ciênc saúde coletiva. 2010;15:397-402.

Published

2014-09-03

How to Cite

Santos, W. M. dos, & Coutinho, R. X. (2014). Dietary and physical activity habits associated with risk for the development of cancer: prevalence in adolescents. Scientia Medica, 24(3), 254–258. https://doi.org/10.15448/1980-6108.2014.3.17255

Issue

Section

Original Articles

Most read articles by the same author(s)