Nutritional risk in patients with gastrointestinal tract cancer: diagnostic methods

Autores/as

  • Ingrid Schweigert Perry Programa de Pós-Graduação em Saúde Coletiva da Universidade do Extremo Sul Catarinense
  • Luana Stangherlin Universidade do Extremo Sul Catarinense
  • Taíse Pedroso de Barros Universidade do Extremo Sul Catarinense
  • Angela Martinha Bongiolo Universidade do Extremo Sul Catarinense
  • Marco Antonio da Silva Universidade do Extremo Sul Catarinense
  • Kamila Castro Universidade Federal do Rio Grande do Sul
  • Luciane Bisognin Ceretta Universidade do Extremo Sul Catarinense
  • Ingrid Schweigert Perry Universidade do Extremo Sul Catarinense

DOI:

https://doi.org/10.15448/1983-652X.2018.4.27289

Palabras clave:

neoplasm, malnutrition, nutritional assessment, gastrointestinal tract.

Resumen

Introduction: Cancer is a problem of major public health impact, especially in developing countries.
Objective: To evaluate the risk of malnutrition in patients with gastrointestinal tract cancer and the effectiveness of diagnostic methods compared to the Patient-Generated Subjective Global Assessment.
Materials and Methods: A cross-sectional study was performed including 148 patients admitted to the hospital São Jose, Criciúma, Santa Catarina. Patients were evaluated by the Patient-Generated Subjective Global Assessment. Simplified Nutritional Appetite Questionnaire, body mass index, triceps skinfold thickness, arm circumference and arm muscle area.
Results: According to Subjective Global Assessment, 47.3% were in risk of malnutrition and 20.9% in severe malnutrition. Body mass index was significantly higher in patients classified as well-nourished; arm muscle area was lower in patients classified as malnourished; arm circumference showed discriminatory capacity for well-nourished patients; there was no difference in the averages of the triceps skinfold thickness according to Subjective Global Assessment classification; the Simplified Nutritional Appetite Questionnaire showed lower scores in malnourished male patients, compared to patients at risk of malnutrition as well as to well nourished.
Conclusion: With the exception of the triceps skinfold thickness, there is discriminatory capacity for well-nourished and malnourished classifications, and between well-nourished and nutritional risk in all other methods (arm circumference and area, body mass index and the appetite questionnaire). Among the three classifications (well nourished, at nutritional risk and malnourished), there is discriminatory capacity for the body mass index, arm circumference and the nutritional appetite questionnaire.

Biografía del autor/a

Ingrid Schweigert Perry, Programa de Pós-Graduação em Saúde Coletiva da Universidade do Extremo Sul Catarinense

Possui graduação em Nutrição pela Universidade do Vale do Rio dos Sinos (1980), especialização em Nutrição Clínica pela Universidade Federal do Rio de Janeiro, aperfeiçoamento pela Justus Liebig Universität Giessen, RFA, especialização em Gerontologia Social pela Pontifícia Universidade Católica/RS, mestrado em Ciências Biológicas (Bioquimica) pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul e doutorado em Ciências Biológicas (Bioquimica) pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Foi professor da Universidade Regional do Noroeste do Estado do RS de 1983 a 2007 e professor Adjunto da Universidade Federal do Rio Grande do Sul até 2012. Coordenou o Centro de Estudos em Alimentação e Nutrição HCPA/UFRGS de 2009 a 2013. É professor do Mestrado em Saúde Coletiva da Universidade do Extremo Sul Catarinense - UNESC. Tem experiência na área de Nutrição, com ênfase em Nutrição Clínica, atuando principalmente nos seguintes temas: metabolismo, desnutrição, nutrição e doenças neurologicas/neusopsiquiátricas, nutrição no paciente crítico.

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Publicado

2018-12-30

Número

Sección

Artigos Originais