Malnutrition, length of hospital stay and mortality in a General Hospital in Southern Brazil

Authors

  • Aline Marcadenti Hospital Nossa Senhora da Conceição
  • Carla Vencatto Hospital Nossa Senhora da Conceição
  • Maria Elisabeth Boucinha Hospital Nossa Senhora da Conceição
  • Marlene Pooch Leuch Hospital Nossa Senhora da Conceição
  • Rossely Rabello Hospital Nossa Senhora da Conceição
  • Lisiane Guadagnin Londero Hospital Nossa Senhora da Conceição
  • Anelise Siviero Ribeiro Hospital Nossa Senhora da Conceição
  • Aliandre Toller Hospital Nossa Senhora da Conceição
  • Simone Perocchin de Souza Hospital Nossa Senhora da Conceição
  • Lisiane Segabinazzi Hospital Nossa Senhora da Conceição

DOI:

https://doi.org/10.15448/1983-652X.2011.1.9081

Keywords:

malnutrition, nutritional assessment, mortality

Abstract

Objective: To detect the malnutrition prevalence using three methods to assess the nutritional status and to verify possible associations with the length of hospital stay and mortality. Materials and Methods: A cross-sectional study including 445 men and women, aged 18 years old or more, admitted in a general tertiary hospital. Subjective Global Assessment (SGA), Body Mass Index (BMI) and Middle Upper Arm Circumference (MUAC) were evaluated. Demographic data and information about length of hospital stay and mortality were obtained from questionnaire and medical records. Student T test, Chi-square test and Modified Poisson Regression were used in the statistical analysis. Results: Prevalence of malnutrition was respectively: BMI: 15.5%, MAUC: 41.1% and SGA 39.8%. In the multivariate analysis, malnutrition detected by SGA at hospital admission was significantly associated with length of stay higher or equal than 10 days (PR 1.29 IC95% 1.08 – 1.53 P=0,005) and death during hospitalization (PR 4.36 IC95% 1.93 – 9.85 P=0,001). Conclusions: Prevalence of malnutrition detected by three methods to assess the nutritional status is high in our hospital. However, only the SGA at hospital admission was significantly associated with length of stay higher or equal than 10 days and death.

Author Biographies

Aline Marcadenti, Hospital Nossa Senhora da Conceição

Nutricionista; Mestre em Ciências Médicas: Cardiologia (Ufrgs); Serviço de Nutrição e Dietética; Serviço de Cardiologia

Carla Vencatto, Hospital Nossa Senhora da Conceição

Nutricionista; Serviço de Nutrição e Dietética; Serviço de Terapia Nutricional Enteral e Parenteral

Maria Elisabeth Boucinha, Hospital Nossa Senhora da Conceição

Nutricionista; Serviço de Nutrição e Dietética; Serviço de Pneumologia

Marlene Pooch Leuch, Hospital Nossa Senhora da Conceição

Nutricionista; Coordenação do Centro de Resultados em Nutrição e Dietética

Rossely Rabello, Hospital Nossa Senhora da Conceição

Nutricionista; Serviço de Nutrição e Dietética; Serviço de Infectologia

Lisiane Guadagnin Londero, Hospital Nossa Senhora da Conceição

Nutricionista; Mestre em Ciências Biológicas: Bioquímica (Ufrgs); Serviço de Nutrição e Dietética; Serviço de Nefrologia

Anelise Siviero Ribeiro, Hospital Nossa Senhora da Conceição

Nutricionista; Responsável Técnico do Centro de Resultados em Nutrição e Dietética

Aliandre Toller, Hospital Nossa Senhora da Conceição

Nutricionista; Assistência Técnica do Centro de Resultados em Nutrição e Dietética

Simone Perocchin de Souza, Hospital Nossa Senhora da Conceição

Nutricionista; Assistência Técnica do Centro de Resultados em Nutrição e Dietética

Lisiane Segabinazzi, Hospital Nossa Senhora da Conceição

Nutricionista; Serviço de Nutrição e Dietética; Serviço de Terapia Intensiva

Published

2011-09-06

Issue

Section

Original Articles