Filled cookies: the cheaper the higher trans fat content? <b>[Abstract in English]</b>

Authors

  • Tatiana Pizzato Galdino Universidade Gama Filho - UGF
  • Alessandra Rosa Antunes Universidade Gama Filho - UGF
  • Rita Coelho Lamas Universidade Gama Filho - UGF
  • Muriel Alves Zingano Universidade Gama Filho - UGF
  • Vinicius Fernandes Cruzat Universidade de São Paulo (USP)
  • Vanessa Fernandes Coutinho Universidade Gama Filho - UGF
  • Patrícia Chagas Durgante Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS)

Keywords:

COOKIES, FATTY ACIDS, UNSATURATED, FATS, HEART DISEASES/prevention & control, LEGISLATION, FOOD, FOOD ECONOMICS, FOOD COMPOSITION, INDUSTRIALIZED FOODS, HYDROGENATION.

Abstract

Aims: To identify the amount of total fat, saturated fat and Trans fat described on the labels of filled cookies and verify the association between price and quantity of Trans fat. Methods: The sample consisted of 25 filled cookies from four different brands; copying the necessary information from every label. For the results, calculations of descriptive statistics, analysis of variance and correlation of Spearmann were carried out. Results: The results call the attention for the consumption of these cookies, since the average of cookies of two brands presented values close and up to the daily recommendation of Trans (2.0 g) in an average portion of 30g (1.78g and 2.05g), based on a diet of 2000 kilocalories. We have also found a direct relation between price and Trans fat value (p<0.001) and reverse relation between price and saturated fat value (p=0.003). Conclusion: The more Trans fat were found the smaller were the price and the quantity of saturate fat. It is suggested a revision in the legislation regarding the inclusion of exact amount of Trans fat in the label because high intakes of these fats is associated with dyslipidemia, wich is a risk factor for cardiovascular disease. Key words: trans fats, price, filled cookies, cardiovascular disease

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Tatiana Pizzato Galdino, Universidade Gama Filho - UGF

Nutricionista e Especialista em Nutrição Clínica pela Universidade Gama Filho (UGF) - Central de Cursos: Rua Treze de Maio, 681. Bela Vista - CEP 01327-000 - São Paulo – SP.

Alessandra Rosa Antunes, Universidade Gama Filho - UGF

Nutricionista e Especialista em Nutrição Clínica pela Universidade Gama Filho (UGF) - Central de Cursos: Rua Treze de Maio, 681. Bela Vista - CEP 01327-000 - São Paulo – SP.

Rita Coelho Lamas, Universidade Gama Filho - UGF

Nutricionista e Especialista em Nutrição Clínica pela Universidade Gama Filho (UGF) - Central de Cursos: Rua Treze de Maio, 681. Bela Vista - CEP 01327-000 - São Paulo – SP.

Muriel Alves Zingano, Universidade Gama Filho - UGF

Nutricionista e Especialista em Nutrição Clínica pela Universidade Gama Filho (UGF) - Central de Cursos: Rua Treze de Maio, 681. Bela Vista - CEP 01327-000 - São Paulo – SP.

Vinicius Fernandes Cruzat, Universidade de São Paulo (USP)

Educador Físico e Nutricionista, Especialista em Medicina do Esporte (PUCRS), Mestre e Doutorando em Ciência dos Alimentos e Nutrição Experimental pela Universidade de São Paulo (USP). Laboratório de Bioquímica da nutrição da Faculdade de Ciências Farmacêuticas da USP - Av. Prof. Lineu Prestes, 580, Bloco 14, CEP 05508-900, São Paulo, SP.

Vanessa Fernandes Coutinho, Universidade Gama Filho - UGF

Nutricionista. Mestre e Doutora em Ciências dos Alimentos pela USP. Coordenadora do curso de Nutrição Clínica da Universidade Gama Filho (UGF), Central de Cursos: Rua Treze de Maio, 681. Bela Vista - CEP 01327-000 - São Paulo, SP.

Patrícia Chagas Durgante, Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS)

Nutricionista, Mestre e Doutoranda em Gerontologia Biomédica pela Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS). Instituto de Geriatria e Gerontologia da PUCRS - Av. Ipiranga, 6681 - Partenon - Porto Alegre/RS - CEP: 90619-900.

Published

2011-01-24

How to Cite

Galdino, T. P., Antunes, A. R., Lamas, R. C., Zingano, M. A., Cruzat, V. F., Coutinho, V. F., & Durgante, P. C. (2011). Filled cookies: the cheaper the higher trans fat content? <b>[Abstract in English]</b>. Scientia Medica, 20(4), 270–276. Retrieved from https://revistaseletronicas.pucrs.br/index.php/scientiamedica/article/view/6449

Issue

Section

Original Articles