Early consumption of non-recommended foods among southern Brazilian infants

Authors

  • Márcia Regina Vitolo UFCSPA
  • Maria Laura da Costa Louzada UFCSPA
  • Gabriela Possa UFCSPA
  • Gisele Ane Bortolini Ministério da Saúde

DOI:

https://doi.org/10.15448/1983-652X.2013.1.11023

Keywords:

infant, food consumption, primary health care

Abstract

Objective: To evaluate the consumption of non-recommended foods among children under the primary care assistance service in the city of Porto Alegre, RS. Materials and Methods: The sample included children living in the territory of twenty health care centers. The mothers of the 6 to 9 months old children answered to a structured questionnaire confirming if the children had already eaten some specific foods. Afterwards, at 12 to 15 months, another investigation related to the children´s food consumption during the last month was conducted. Results: Soft drink, candies and cookies were consumed by, approximately, 40% of the children at 6 to 9 months and 80% at 12 to 15 months. The consumption prevalence of table sugar, petit suisse and jelly was above 70% at both moments. Fried foods and chocolate were consumed by more than 80% of the children at 12 to 15 months old. Conclusion: The results of this study show a high consumption prevalence of non-recommended foods among children under two years old, emphasizing the importance of improving dietary counseling skills of primary care workers.

Author Biographies

Márcia Regina Vitolo, UFCSPA

Nutricionista, Doutora em Ciência Biológicas. Universidade Federal de Ciências da Saúde de Porto Alegre. Departamento de Nutrição.

Maria Laura da Costa Louzada, UFCSPA

Nutricionista, Mestre em Ciências da Saúde. Universidade Federal de Ciências da Saúde de Porto Alegre. Programa de Pós-graduação em Ciências da Saúde.

Gabriela Possa, UFCSPA

Nutricionista, Mestre em Ciências da Saúde. Universidade Federal de Ciências da Saúde de Porto Alegre. Programa de Pós-graduação em Ciências da Saúde.

Gisele Ane Bortolini, Ministério da Saúde

Nutricionista, Mestre em Ciências da Saúde. Universidade Federal de Ciências da Saúde de Porto Alegre. Programa de Pós-graduação em Ciências da Saúde. Gisele Ane Bortolini, Nutricionista, Mestre em Ciências da Saúde. Coordenação Geral de Alimentação e Nutrição. Departamento de Atenção Básica. Secretaria de Atenção à Saúde. Ministério da Saúde.

Published

2013-04-01

Issue

Section

Original Articles