Effects of probiotics, prebiotics and synbiotics consumption on the human organism

Authors

  • Raquel Raizel Universidade Federal de Mato Grosso
  • Eliana Santini Faculdade de Nutrição da Universidade de Cuiabá (UNIC)
  • Andressa Magali Kopper Faculdade de Ciências Sociais e Aplicadas de Diamantino (UNED)
  • Adilson Domingos dos Reis Filho Universidade de Cuiabá (UNIC)

DOI:

https://doi.org/10.15448/1983-652X.2011.2.8352

Keywords:

synbiotics, prebiotics, probiotics

Abstract

Introduction: Several factors affect the quality of modern life. Therefore, due to the concern about nutrition, society is increasingly more acquainted with the importance of foods that enhance good health, considering that good eating habits may minimize the risk of developing many diseases. Probiotics and prebiotics supplementation may guarantee balanced intestinal function, playing a fundamental role in nutrition. Objective: To review the effects of probiotics, prebiotics and synbiotics consumption, types and recommended intake for these substances, as well as the results of their prolonged use. Materials and Methods: Scientific articles, legislation and books, published from 1990 to 2010, were analyzed, using a systematic review. Databases (PubMed, HighWire, EBSCOhost, Scielo, Bireme and Lilacs) were searched for scientific articles, using the following keywords in English, Spanish and Portuguese: prebiotics, functional foods, probiotics and synbiotics. Results: 46 references related to functional foods were analyzed. Among these, few included randomized controlled trials. Conclusions: Although the consumption of probiotics, prebiotics and synbiotics could lead to a range of health benefits, there is still the need for future studies with better experimental design to verify more accurately its effects on the body, as well as the appropriate dosage determination and possible side effects.

Author Biographies

Raquel Raizel, Universidade Federal de Mato Grosso

Possui graduação em Nutrição pela Universidade de Cuiabá. Especialista em Nutrição Esportiva e Clínica pelo Instituto Centro Oeste de Pós Graduação (ICOP), e Especializanda em Exercício Físico e Nutrição na Saúde, na doença e no esporte, pela Universidade Federal de Mato Grosso. Atualmente é aluna regular do curso de pós graduação stricto sensu, mestrado em Biociências da Faculdade de Nutrição-UFMT, na linha de pesquisa: Nutrição, exercício, rendimento físico e doenças metabólicas.

Eliana Santini, Faculdade de Nutrição da Universidade de Cuiabá (UNIC)

Nutricionista. Especialista em Atividade Física e suas Bases Nutricionais. Professora da Faculdade de Nutrição da Universidade de Cuiabá (UNIC). Pesquisadora do Núcleo de Aptidão Física, Metabolismo e Saúde (NAFiMeS/UFMT).

Andressa Magali Kopper, Faculdade de Ciências Sociais e Aplicadas de Diamantino (UNED)

Nutricionista. Especialista em Nutrição Clínica e Esportiva (UNED)

Adilson Domingos dos Reis Filho, Universidade de Cuiabá (UNIC)

Departamento de Educação Física da Universidade de Cuiabá (UNIC); Núcleo de Aptidão Física, Metabolismo e Saúde (NAFiMeS/UFMT).

Published

2011-12-06

Issue

Section

Review Articles