Consumption of anchovy fish in school meals: acceptability and adhesion
DOI:
https://doi.org/10.15448/1983-652X.2017.4.25523Keywords:
school feeding, fish, engraulis anchoita.Abstract
Objective: The aim of this study was to evaluate the possibility of including anchovy fish in school meals regarding acceptability and adhesion and the factors that lead to its consumption by students in public schools of Rio Grande do Sul.
Materials and Methods: The research was a cross-sectional study conducted in public schools of Rio Grande do Sul consisting of two stages: the first stage analyzed acceptability by means of the Hedonic Scale method and adhesion to "pasta with anchovy sauce"; the second stage evaluated student adhesion to different preparations with anchovy fish. Collected data was analyzed using SPSS 18.0 program, where the percentages of acceptability and adhesion were established. The project was approved by Universidade Federal do Rio Grande do Sul Ethic Committee by the number of 21550, taking into account all the legal criteria to scientific research on human beings.
Results: Step 1, acceptability: 26.533 schoolchildren participated in this phase, wherein 10.169 of whom were from state schools, 6.278 from Rio Grande, and 10.086 from Porto Alegre. Step 2, adhesion: 25.778 students from 77 state schools and 22 from Porto Alegre were part of this stage. In step 1, it was found that 68, 71 and 81% of the students, respectively, from state schools, Rio Grande and Porto Alegre liked the preparation. Adhesion was of 64% in state schools and 62% in Rio Grande schools, while in Porto Alegre it was 45%. In step 2, the average adhesion was 92.1% for pizza, 72.3% for polenta, 87.5% for potato, 83.9% for bread, 72.9% for risotto and 68.5% for pasta.
Conclusion: We believe it is possible to include anchovy fish in school meals through initiatives that promote fish consumption.
References
Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Dez passos para uma alimentação saudável: guia alimentar para crianças menores de dois anos: um guia para o profissional da saúde na atenção básica. 2ª ed. Brasília: Ministério da saúde; 2010.
Brasil. Ministério da Saúde e Ministério da Educação. Institui as diretrizes para promoção da alimentação saudável nas escolas de educação infantil, fundamental e nível médio das redes públicas e privadas, em âmbito nacional. Portaria Interministerial nº 1.010, de 8 de maio de 2006. Brasília: Ministério da Saúde; 2006.
Ramos FP, Silva SLA, Costa RAB. Educação alimentar e nutricional em escolares: uma revisão de literatura. Cad Saúde Pública. 2013;29(11):2147-61. https://doi.org/10.1590/0102-311x00170112
Borges NDS, Passos EDC, Stedefeldt E, De Rosso VV, Borges NS. Aceitabilidade e qualidade dos produtos de pescado desenvolvidos para a alimentacao escolar da Baixada Santista. Alim Nutr. 2011;22(3):441.
Sartori AGO, Amancio RD. Pescado: importância nutricional e consumo no Brasil. Segur Aliment Nutr. 2012;19(2):83-93.
Godoy L, Franco MLRS, Franco NP, Silva AF, Assis MF, Souza NE, Matsushita M, Visentainer JV. Análise sensorial de caldos e canjas elaborados com farinha de carcaças de peixe defumadas: aplicação na merenda escolar. Ciênc Tecnol Aliment. 2010;30(Supl.1):86-9.
https://doi.org/10.1590/S0101-20612010000500014
Brasil. Ministério da Educação. Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação (FNDE). Dispõe sobre a inclusão de pescado na alimentação escolar. Nota técnica nº 004. Brasília: Ministério da Educação; 2013.
Trondsen T, Braaten T, Lund E, Eggen AE. Consumption of seafood: the influence of overweight and health beliefs. Food Qual Prefer. 2004;15(4):361-74. https://doi.org/10.1016/S0950-3293(03) 00083-1
Brasil. Ministério da Pesca e Aquicultura. Dispõe sobre o incentivo
à produção e comercialização de pescado [Internet]. [capturado 2015 Jan 15]. Disponível em: http://www.mpa.gov.br/index.php/
infraestrutura-e-fomento/144-incentivo-a-comercializacao
Pastous Madureira LS, Castello JP, Prentice-Hernández C, Queiroz MI, Espírito Santo ML, Ruiz WA, Raggi Abdallah P, Hansen J, Bertolotti MI, Manca E, Yeannes, MI, Avdalov N, Fernández Amorín
S. Current and potential alternative food uses of the Argentine anchoita (Engraulis anchoita) in Argentina, Uruguay and Brazil. In:
Hasan MR, Halwart M, editors. Fish as feed inputs for aquaculture: practices, sustainability and implications. Rome: FAO; 2009. p. 269-87. (FAO Fisheries and Aquaculture Technical Paper; 518).
Garcia-Torchelsen L, Jacob-Lopes E, Queiroz MI. Avaliação funcional de bases proteicas desidratadas de anchoita (Engraulis anchoita). Braz J Food Technol. 2011;14(4):283-93. https://doi.
org/10.4260/BJFT2011140400034
Carvalho FM, Castello J. A pesca e o manejo da anchoíta: uma integração científica. In: Anais do V Simpósio Brasileiro de Oceanografia [Internet]. 2011 [capturado 2015 Mar 7]. Disponível em: http://www.vsbo.io.usp.br/trabs/137.pdf
CECANE-UNIFESP. Manual para aplicação dos testes de aceitabilidade no Programa Nacional de Alimentação Escolar –
PNAE: UNIFESP [Internet]. 2010 [capturado 2015 Jan 5]. Disponível em: http://www.fnde.gov.br/programas/alimentacao-escolar/alimentacao-escolar-material-de-divulgacao/alimentacao-manuais/item/5166-manual-para-aplica%C3%A7%C3%A3o-dos-testes-deaceitabilidade-no-pnae
Brasil. Ministério da Educação. Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação. Dispõe sobre o atendimento da alimentação escolar aos alunos da educação básica no âmbito do Programa Nacional de
Alimentação Escolar - PNAE. Resolução nº 26 de 17 de junho de 2013. Brasília: Ministério da Educação; 2013.
Brasil. Ministério da Educação, Fundo Nacional de Desenvolvimento
da Educação. Resumo Executivo. Composição Nutricional da Alimentação Escolar no Brasil: uma análise a partir de uma amostra de cardápios [Internet]. 2011 [capturado 2015 Abr 27]. Disponível em: http://www.fnde.gov.br/arquivos/category/116-alimentacaoescolar?download=8358:composicao-nutricional-da-alimentacaoescolar-do-brasil-pesquisa-de-cardapios-2011
Mitterer-Daltoé ML, Latorres JM, CarboneraI N, Pastous-Madureira LS, Queiroz MI. Potencial de inserção de empanados de pescado na merenda escolar mediante determinantes individuais. Cienc Rural. 2012;42(11): 2092-98. https://doi.org/10.1590/S0103-84782012001100029
Donadini G, Fumi MD, SP. Hedonic Response to fish inpreschoolers.
J Sens Stud. 2013;(28):282–96. https://doi.org/10.1111/joss.12043
Silva FV, Prietch KM, Mendoça C, Chim JF. Características e Consumo de Pescado no Sul do Estado do Rio Grande do Sul. In: Anais do XXII Congresso de Iniciação Científica da Universidade Federal de Pelotas [Internet]. 2013 [capturado 2015 Fev 12]. Disponível em: http://cti.ufpel.edu.br/siepe/arquivos/2013/CA_01442.pdf
Francisco DC, Nascimento VP, Loguercio AP, Camargo L. Caracterização do consumidor de carne de frango da cidade de Porto Alegre. Cienc Rural. 2007;37(1):253-8. https://doi.org/10.1590/S0103-84782007000100041
Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pesquisa de orçamentos familiares 2008-2009: análise do consumo alimentar pessoal no Brasil [Internet]. 2011 [capturado 2015 Fev 13]. Disponível em: http://biblioteca.ibge.gov.br/visualizacao/livros/liv50063.pdf
Valentim DR. Testes de aceitabilidade de preparações com peixe em escolas públicas estaduais da Grande Vitória-ES [monografia].
Vitória: Faculdade Católica Salesiana do Espírito Santo; 2014.
Porto Alegre. Secretaria Municipal de Educação. Dispõe sobre os cardápios da alimentação escolar [Internet]. [capturado 2015 Maio
. Disponível em: http://websmed.portoalegre.rs.gov.br/escolas/nutricao/
Carvalho MCVS, Luz MT, Prado SDP. Comer, alimentar e nutrir: categorias analíticas instrumentais no campo da pesquisa científica. Cienc Saúde Coletiva. 2011;16(1):155-63. https://doi.org/10.1590/S1413-81232011000100019
Silva AM. Prevalência, fatores associados e barreiras ao consumo de peixes e frutos do mar em escolares do município de Florianópolis -SC [dissertação]. Florianópolis: UFSC; 2012.
Fernandes PS, Bernardo CO, Campos RMMB, Vasconcelos FAG.
Avaliação do efeito da educação nutricional na prevalência de sobrepeso/obesidade e no consumo alimentar de escolares do ensino fundamental. J Pediatr (Rio J). 2009;85(4):315-21. http://
dx.doi.org/10.1590/S0021-75572009000400008
Cambraia RP, Murta NMG, Campos MHO, Botelho LA. Preferência alimentar de crianças e adolescentes: revelando a ausência de conhecimento sobre a alimentação saudável. Alim Nutr, Araraquara. 2012;23(3):483-9.
Downloads
Published
Issue
Section
License
COPYRIGHT
The submission of originals to Ciência & Saúde implies the transfer by the authors of the right for publication. Authors retain copyright and grant the journal right of first publication. If the authors wish to include the same data into another publication, they must cite Ciência & Saúde as the site of original publication.
CREATIVE COMMONS LICENSE
As this journal is open access, the articles are allowed free use in scientific and educational applications, with citation of the source.
According to the type of Creative Commons License (CC-BY 4.0) adopted by Ciência & Saúde , the user must respect the requirements below.
You are free to:
Share — copy and redistribute the material in any medium or format.
Adapt — remix, transform, and build upon the material for any purpose, even commercially.
However, only under the following terms:
Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests Ciência & Saúde endorses you or your use.
No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.
Notices:
You do not have to comply with the license for elements of the material in the public domain or where your use is permitted by an applicable exception or limitation.
No warranties are given. The license may not give you all of the permissions necessary for your intended use. For example, other rights such as publicity, privacy, or moral rights may limit how you use the material.
For more details on the Creative Commons license, please follow the link in the footer of this website.