Nutritional status and food intake of preschoolers and school children from a private school

Authors

  • Mônica Glória Neumann Spinelli Universidade Presbiteriana Mackenzie
  • Juliana Masami Morimoto Universidade Presbiteriana Mackenzie
  • Ana Paula Gumieri de Freitas Universidade Presbiteriana Mackenzie
  • Camila Machado de Barros Universidade Presbiteriana Mackenzie
  • Débora Helena Silveira Dias Universidade Presbiteriana Mackenzie
  • Marina Brosso Pioltine Universidade Presbiteriana Mackenzie
  • Patrícia Pacheco de Oliveira Gonçalves Universidade Presbiteriana Mackenzie
  • Renata Basaglia Navarro Universidade Presbiteriana Mackenzie

DOI:

https://doi.org/10.15448/1983-652X.2013.2.12686

Keywords:

nutritional status, obesity, preschool child, food consumption

Abstract

Objective: To evaluate the nutritional status and dietary intake adequacy of preschool and school children from a private school.

Materials and Methods: Cross-sectional study with 216 children from a private school located in the central region of the city of Sao Paulo, Brazil. Weight and height have been measured and the body mass index has been calculated. Data have been analyzed under the World Health Organization Child Growth Standards. Parents have been requested to fill out a food frequency questionnaire for children.

Results: The prevalence of malnutrition was 0.9%, overweight 22.1% and obesity 18.9%. Almost all the food groups have shown inadequate intake, with the exception of oils and fats. The groups of vegetables, fruits, meats, eggs and sweets require special attention. The higher consumption of fruits and vegetables had a statistically significant association with low body mass index.

Conclusions: The rates of overweight and obesity are high in this population, besides food inadequacy, highlighting the need of educational activities for this population.

Author Biographies

Mônica Glória Neumann Spinelli, Universidade Presbiteriana Mackenzie

Doutora em Saúde Pública, área de concentração - Nutrição, pela Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo, SP, Brasil. Docente do curso de Nutrição, do Centro de Ciências Biológicas e da Saúde - Universidade Presbiteriana Mackenzie, São Paulo, SP, Brasil.

Juliana Masami Morimoto, Universidade Presbiteriana Mackenzie

Doutora em Ciências, área de concentração - Nutrição em Saúde Pública, pela Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo, SP, Brasil. Docente do curso de Nutrição, do Centro de Ciências Biológicas e da Saúde - Universidade Presbiteriana Mackenzie, São Paulo, SP, Brasil.

Ana Paula Gumieri de Freitas, Universidade Presbiteriana Mackenzie

Nutricionista formada pela Universidade Presbiteriana Mackenzie, São Paulo, SP, Brasil.

Camila Machado de Barros, Universidade Presbiteriana Mackenzie

Nutricionista formada pela Universidade Presbiteriana Mackenzie, São Paulo, SP, Brasil.

Débora Helena Silveira Dias, Universidade Presbiteriana Mackenzie

Nutricionista formada pela Universidade Presbiteriana Mackenzie, São Paulo, SP, Brasil.

Marina Brosso Pioltine, Universidade Presbiteriana Mackenzie

Nutricionista formada pela Universidade Presbiteriana Mackenzie, São Paulo, SP, Brasil.

Patrícia Pacheco de Oliveira Gonçalves, Universidade Presbiteriana Mackenzie

Nutricionista formada pela Universidade Presbiteriana Mackenzie, São Paulo, SP, Brasil.

Renata Basaglia Navarro, Universidade Presbiteriana Mackenzie

Nutricionista formada pela Universidade Presbiteriana Mackenzie, São Paulo, SP, Brasil.

Published

2013-08-05

Issue

Section

Original Articles