Overweight and obesity prevalence in children from private schools

Authors

  • Jéssica Raguza Pazin UPM - Universidade Presbiteriana Mackenzie
  • Vanessa Saito Donadone UPM - Universidade Presbiteriana Mackenzie
  • Edeli Simioni de Abreu UPM - Universidade Presbiteriana Mackenzie
  • Rosana Farah Simony UPM - Universidade Presbiteriana Mackenzie

DOI:

https://doi.org/10.15448/1983-652X.2012.2.10905

Keywords:

anthropometry, preschool, child, nutritional transition

Abstract

Objective: To evaluate the nutritional status of preschool and school children from private schools served by a specialized infant feeding company. Materials and Methods: Cross-sectional study with children aged 2 to 8 years, which attended 3 different private schools. All schools have a specialized company that offers food for the students. Weight and height were measured and the Body Mass Index was calculated. Data were analyzed by the WHO’s Child Growth Standards (2007), using the indices weight/height (WHZ), height/age (HAZ), weight/age (WAZ) and BMI/age (BAZ). Results: 571 children were evaluated, from both genders, in which 396 children were aged between 2 and 4 years, with an average age of 4.1 years (±1.35). We have demonstrated that, although most (99.3%) have presented appropriate height for age, the WHZ and BAZ ratios showed 32.1 and 29.4%, respectively, of children with an overweight risk. Conclusion: The results show the absence of nutritional deficiencies in the sample studied, but it’s possible to note that the overweight is present. So, it’s very important to implement actions of nutritional education in both home and school, aiming to prevent health problems in adulthood.

Author Biographies

Jéssica Raguza Pazin, UPM - Universidade Presbiteriana Mackenzie

Nutricionista formada pela Universidade Presbiteriana Mackenzie, São Paulo

Vanessa Saito Donadone, UPM - Universidade Presbiteriana Mackenzie

Nutricionista formada pela Universidade Presbiteriana Mackenzie, São Paulo

Edeli Simioni de Abreu, UPM - Universidade Presbiteriana Mackenzie

Possui graduação em Nutrição pelo Centro Universitário São Camilo - Campus Ipiranga (1984), mestrado em Saúde Pública pela Universidade de São Paulo (2000) e doutorado em Saúde Pública pela Universidade de São Paulo (2003) . Tem experiência na área de Nutrição e docência, com ênfase em Análise Nutricional de População e Administração de UANs, atuando principalmente nos seguintes temas: manipuladores de alimentos, colesterol, alimentos funcionais e fortificação de alimentos. Atualmente é professora Adjunto I do curso de Nutrição da Universidade Presbiteriana Mackenzie em tempo integral, ministra aulas da área de alimentos: bromatologia, tecnologia dos alimentos e higiene e legislação de alimentos. É coordenadora dos estágios do CCBS da UPM. Desenvolve pesquisa na área de alimentos e de saúde pública.

Rosana Farah Simony, UPM - Universidade Presbiteriana Mackenzie

Professora do curso de Nutrição da Universidade Presbiteriana Mackenzie, São Paulo

Published

2012-08-21

Issue

Section

Original Articles