Nutritional and food profile of schoolchildren enrolled in a municipal school

Authors

  • Joane Diomara Coleone Universidade de Passo Fundo. http://orcid.org/0000-0002-3299-6549
  • Daiana Argenta Kümpel Universidade de Passo Fundo.
  • Ana Luisa Sant'Anna Alves Universidade de Passo Fundo.
  • Carolina Bevenuti de Mattos Universidade de Passo Fundo.

DOI:

https://doi.org/10.15448/1983-652X.2017.1.22762

Keywords:

nutritional transition, nutritional evaluation, food consumption, schoolchildren.

Abstract

Objective: To know the nutritional and food profile of schoolchildren enrolled in a Municipal School of Ipiranga do Sul.
Materials and Methods: Cross-sectional study with 113 schoolchildren from 5 o 19 years old, enrolled in a Municipal School of Ipiranga do Sul (RS). Data were collected through questionnaires and evaluation of anthropometric measures. The sociodemographic variables investigated were: age, sex, color, education, economic class and being part of the Bolsa Família Program (BFP). The nutritional state of schoolchildren was evaluated through the classification of the body mass index for age and the arm circumference. For the evaluation of food consumption, the E-Kindex frequency food questionnaire was used.
Results: Of the 113 schoolchildren evaluated, the most frequent were male sex, children, white skin color, belonging to economy classes B and C and without being in the BFP. The highest prevalence was of eutrophic children (67.3%) and with adequate food consumption. In the bivariate analysis between nutritional state and associated factors, it was observed that the highest prevalence of overweight/obesity was associated with the non-white skin color (p=0.036), belonging to economic classes C, D and E (p=0.044) and being part of the BFP (p=0.008).
Conclusion: Most of the schoolchildren presented as eutrophic, although 30.1% were overweight. Noteworthy is the low consumption of fruits and vegetables, despite the apparent adequacy of food consumption. Actions of  ood and nutritional education, provided in the National School Alimentation Program, should be strengthened, with the view to promote improvement in the food and nutritional state of schoolchildren.

Author Biographies

Joane Diomara Coleone, Universidade de Passo Fundo.

Acadêmica concluinte do curso de Nutrição na Universidade de Passo Fundo- RS.

Daiana Argenta Kümpel, Universidade de Passo Fundo.

Orientadora, mestre e docente do curso de Nutrição da Universidade de Passo Fundo.

Ana Luisa Sant'Anna Alves, Universidade de Passo Fundo.

Doutora e docente do curso de Nutrição da Universidade de Passo Fundo.

Carolina Bevenuti de Mattos, Universidade de Passo Fundo.

Mestre e docente do curso de Nutrição da Universidade de Passo Fundo.

References

Souza EB. Transição Nutricional no Brasil: análise dos principais fatores. Cad UniFOA. 2010;13:49-53.

Vasconcelos IAL, Oliveira OMV. Panorama do estado antropométrico dos escolares brasileiros. Rev Paul Pediatr. 2011;29(1):108-16. https://doi.org/10.1590/S0103-05822011000100017

Batista Filho M, Leal VS, Lira PIC, Oliveira JC, Menezes Risia CE, Sequeira LAS. Excesso de peso em crianças e adolescentes no Estado de Pernambuco, Brasil: prevalência e determinantes. Cad Saúde Pública. 2012;28(6):1175-82. https://doi.org/10.1590/S0102-

X2012000600016

Benedet J, Assis MAA, Calvo MCM, Andrade DF. Excesso de peso em adolescentes: explorando potenciais fatores de risco. Rev Paul Pediatr. 2013;31(2):172-81. https://doi.org/10.1590/S0103- 05822013000200007

Ministério do Planejamento, Orçamento e Gestão (BR); Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística-IBGE. Pesquisa de Orçamentos familiares 2008-2009: Antropometria e Estado Nutricional de Crianças, Adolescentes e Adultos no Brasil. Brasília: Ministério do Planejamento Orçamento e Gestão; 2010.

Souza TRF, Araújo RA. Perfil Antropométrico em escolares da rede pública. Ed. Física em Rev. 2011;5(1):1-8. https://doi.org/10.1590/ S1806-11172011000100026

Ministério da Saúde (BR). Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Política Nacional de Alimentação e Nutrição. Brasília: Ministério da Saúde; 2012.

Câmara Interministerial de Segurança Alimentar e Nutricional. Estratégia Intersetorial de Prevenção e Controle da Obesidade: recomendações para estados e municípios. Brasília, DF: CAISAN; 2014.

Ministério da Educação (BR). Fundo Nacional de Desenvolvimento

da Educação (FNDE). Conselho Nacional dos Procuradores Gerais do Ministério Público dos Estados, do Distrito Federal e da União. Grupo Nacional de Direitos Humanos. Cartilha Nacional da Alimentação Escolar. Brasília, DF: Ministério da Educação; 2015.

Associação Brasileira de Empresas e Pesquisas. Critério de Classificação Econômica Brasil. São Paulo: ABEP; 2015.

Ministério da Saúde (BR). Norma Técnica do Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional-SISVAN. Orientações para a coleta e análise de dados antropométricos em serviços de saúde. Brasília: Ministério da Saúde; 2011.

Frisancho AR. Anthropometric standards for the assessments of growth and nutritional status. Ann Arbor: University of Michigan Press; 1990. https://doi.org/10.3998/mpub.12198

Martins C. Avaliação do Estado Nutricional de Crianças e Adolescentes. Curitiba: Instituto Cristina Martins; 2009.

Aires AP, Botega AO, Pedron F, Pinto G, Ramos N, Pereira P, Saccol ALF. Perfil nutricional de alunos em escola pública. Disc Scientia Série Cienc Saúde. 2009;10(1):77-86.

Rossi CE, Machado AD, Piano CM, Beal GK, Cavaller SC, Zolet T, Lazarotto AK, Pizzattol CC. Perfil antropométrico e socioeconômico de escolares da rede pública de ensino de município paranaense. G&S. 2015;6(2):1463-76.

Silva MC, Capanema FD, Lamounier JA, Silva ACA, Oliveira BM, Rodrigues J. Perfil nutricional de crianças pré-escolares em creches públicas de Belo Horizonte – Minas Gerais beneficiárias ou não do Programa Bolsa Família. Perc Acad. 2014;4(7):88-104.

Souza CPC, Sousa MPC, Rocha ACD, Pedraza DF. Perfil epidemiológico do estado nutricional de crianças assistidas em creches no Estado da Paraíba. Rev. Soc. Bras. Alim. 2011;36(1):111-26.

Spinelli MGN, Morimoto JM, Freitas APG, Barros CM, Dias DHS, Pioltine MB, Gonçalves PPO, Navarro RB. Estado Nutricional e Consumo Alimentar de pré-escolares e escolares de escola privada. Ciênc Saúde. 2013;6(2):94-101. https://doi.org/10.15448/1983- 652X.2013.2.12686

Levy RB, Castro IRR, Cardoso LO, Tavares LF, Sardinha LMV, Gomes FS, Costa AWN. Consumo e comportamento alimentar entre adolescentes brasileiros: Pesquisa Nacional de Saúde do Escolar (PeNSE), 2009. Ciênc Saúde Coletiva. 2010;15(2):3085-97. https://

doi.org/10.1590/S1413-81232010000800013

Valente TB, Hecktheuer LHR, Brasil CCB. Condições socioeconômicas, consumo alimentar e estado nutricional de préescolares pertencentes a uma creche. Alim Nutr. 2010;21(3): 421-8.

Published

2017-02-23

Issue

Section

Original Articles