Reading of food labels by commercial establishment shoppers

Authors

  • Bruna Marzarotto Faculdade Nossa Senhora de Fátima
  • Márcia Keller Alves Faculdade Nossa Senhora de Fátima

DOI:

https://doi.org/10.15448/1983-652X.2017.2.24220

Keywords:

food labeling, nutritional facts, food habits.

Abstract

Objective: To assess whether the consumers of a local business have the habit of reading and are able to understand the nutritional labeling of food.
Material and Methods: Cross-sectional study carried out from 2012 to 2013, with 227 individuals interviewed randomly in a food business establishment at Caxias do Sul-RS. The questionnaire assessed the socioeconomic level, habit and reason for reading, main observed information, food selection criteria, among others. The association between variables was analyzed through the chi-square test, using SPSS software version 19.0.
Results: The sample was made up mainly of female consumers, married, with less than 30 years, with higher education and monthly income above R$ 1.500.00. The majority are used to reading and doing it at the supermarket. The most read nutrition information is the caloric value, motivated by the search for a healthier diet. The internet is the most used source of information in the searching for knowledge about food and nutrition. Quality and food taste are the most outstanding criteria by customers when buying food. Among the respondents, 39.2% said to have 30 minutes to carry out the purchases and that it would be enough to read the labels. Individuals showed to use this information for maintaining a healthy diet; however, they do not believe to know enough about nutrition.
Conclusion: The habit of reading is present among the interviewed people, who use the nutrition information as a food guidance in order to maintain a healthy diet. However, the participants do not believe that they have enough knowledge of nutrition for understanding the nutritional labeling of food.

Author Biographies

Bruna Marzarotto, Faculdade Nossa Senhora de Fátima

Curso de Bacharelado em Nutrição

Márcia Keller Alves, Faculdade Nossa Senhora de Fátima

Curso de Bacharelado em Nutrição

References

Pontes TE, Costa TF, Marum ABRF, Brasil ALD, Taddei JAAC. Orientação nutricional de crianças e adolescentes e os novos padrões de consumo: propagandas, embalagens e rótulos. Rev Paul Pediatr. 2009;27(1):99-

https://doi.org/10.1590/S0103-05822009000100015

Nascimento CS. Validação de um instrumento de avaliação da compreensão da rotulagem nutricional pelo consumidor [monografia]. Brasília: Universidade de Brasília; 2004.

Souza SMFC, Lima KC, Miranda HF, Cavalcantil FID. Utilização da informação nutricional de rótulos por consumidores de Natal, Brasil. Rev Panam Salud Publ. 2011;29(5):337-43.

Carvalho JLV, Dias PDF, Oliveira AT, Amorim E. Orientação para rotulagem de alimentos. São Paulo: ABIMA/EMBRAPA; 2006.

Brasil. Resolução RDC 360, de 23 de dezembro de 2003. Regulamento técnico sobre rotulagem nutricional de alimentos embalados, tornando obrigatório a rotulagem nutricional [Internet]. DOU. 2003 Dez [citado em 2013 Maio 31]. Disponível em: http://portal.anvisa.gov.br/wps/wcm/connect/1c2998004bc50d62a671 ffbc0f9:d5b29/RDC_N_360_DE_23_DE_DEZEMBRO_DE_2003. pdf?MOD=AJPERES

Lobanco CM, Vedovato GM, Cano CB, Bastos DHM. Fidedignidade de rótulos de alimentos comercializados no município de São Paulo, SP. Rev Saúde Pública. 2009;43(3):499-505. https://doi.org/10.1590/S0034-89102009000300014

Segat ETL, Alves MK. Análise da veracidade da informação referente

ao teor de vitamina C contida no rótulo de sucos de laranja

industrializados e preparados sólidos para refresco. Nutr Pauta.

;11:27-30.

Camara MCC. Análise crítica da rotulagem de alimentos Diet e Light no Brasil [dissertação]. Rio de Janeiro: Fundação Oswald Cruz/Escola Nacional de Saúde Pública Sérgio Arouca; 2007.

Garcia PPC, Carvalho LPS. Análise da rotulagem nutricional de alimentos Diet e Light. Ensaios e C. 2011;15(4):89-103.

Álvares F, Araújo WM, Borgo LA, Barros LM. Informações nutricionais em rótulos de queijos industrializados. Hig Aliment. 2005;19(131):25-33.

Leonardi DS, Feres MBC, Portari GV, Jordão AA. Determinação do valor energético de hambúrgueres e almôndegas através da calorimetria direta e da composição centesimal. Comparação com informações nutricionais apresentadas nas embalagens. Biosci J. 2009;25(5):141-8.

Takahashi AA, Abreu ES. Avaliação da fidedignidade de informações nutricionais de bentos comercializados em um bairro oriental de São Paulo – SP. In: VIII Jornada da Iniciação Cientifica da Universidade Presbiteriana Mackenzie. São Paulo; 2011.

Sauerbronn ALA. Análise laboratorial da composição de alimentos processados como contribuição ao estudo da rotulagem nutricional obrigatória de alimentos e bebidas embalados no Brasil [dissertação]. Rio de Janeiro: INCQS/FIOCRUZ; 2003.

Silva MZT. Influência da rotulagem nutricional sobre o consumidor [dissertação]. Recife: Universidade Federal de Pernambuco; 2003.

Cassemiro IA, Colauto NB, Linde GA. Rotulagem nutricional: quem lê e por quê? Arq Ciên Saúde Unipar. 2006;10(1):9-16.

Machado SS, Santos FO, Albinati FL, Santos LPR. Comportamento dos consumidores com relação à leitura de rótulos de produtos alimentícios. Alim Nutr. 2006;17(1):97-103.

Cavada GS, Paiva FF, Helbig E, Borges LR. Rotulagem nutricional: você sabe o que está comendo? Braz J Food Technol. 2012; IV SSA:84-88.

Pinheiro FA, Cardoso WS, Chaves KF, Oliveira ASB, Rios AS. Perfil de consumidores em relação à qualidade de alimentos e hábitos de compras. UNOPAR Cient Ciênc Biol Saúde. 2011;13(2): 95-102.

Cavada GS, Zanella R, Demoliner F, Orlandi S, Borges LR. Os consumidores leem os rótulos dos alimentos que consomem? Um estudo preliminar. In: Anais do XX Congresso de Iniciação Científica e III Mostra Científica da UFPEL. Pelotas; 2011.

Marins BR, Jacob SC, Peres F. Avaliação qualitativa do hábito de leitura e entendimento: recepção das informações de produtos alimentícios. Ciên Tecnol Aliment. 2008;28(3):579-85. https://doi.org/10.1590/S0101- 20612008000300012

Monteiro RA, Coutinho JG, Recine E. Consulta aos rótulos de alimentos e bebidas por frequentadores de supermercados em Brasília, Brasil. Rev Panam Salud Publ. 2005;18(3):172-7. https://doi.org/10.1590/S1020-49892005000800004

Published

2017-05-17

Issue

Section

Original Articles